INDEX ~ ARCH ~ T$DATA ~ LINKS ~ ADD

FAQ ~ ВЪПРОСИ ~ КОНТАКТИ ~ FORUM


30 ТОНА ЗЛАТО

Наскоро златна треска обхвана Одрин.

Местни търсачи намериха съкровище от 30 тона злато с карта от България.

Турските вестници разтръбиха новината, нашите също писаха за откритието.

Стотици местни жители проследиха отблизо разкопките. Единият от търсачите на съкровището бил синът на кмета - Хамди Седефчи. В началото бе съобщено, че се касае за 7 тона златни монети, после за 10 тона, докато накрая бе обявено, че се издирва златна хазна на Османската империя от 30 тона.

Според картата, съкровището е заровено дълбоко и се намира в двора на дирекцията по чистотата в "Сарайичи". На 9,5 метра дълбочина, лопатите на търсачите ударили в капак. Под него се открил входа за съкровището.

По време на Османската империя на това место е имало монетарница. Скривалището било заровено по време на Балканската война.

Картата на съкровището е била открита в България от етническа туркиня.

Стойността на откритото злато се оценява на 3 милиарда долара. Съгласно турските закони 50 % от стойността принадлежи на държавата, 10 % - на общината, а 40 % са за търсачите.

Поздравления за Турция и турските колеги.

За съжаление у нас законът от 1969 година е неадекватен, а поправките му обслужват най-консервативните интереси. При тези условия в България такова разкриване е невъзможно въпреки наличието на сериозни данни за големи съкровища.

В условията на допотопната нормативна база археолозите бързат да копаят могили (за да преварят иманярите), а в същото време не спират да оспорват наличието на големи съкровища. Повечето учени гледат на легендите, преданията и ръкописите като на иманярски фолклор. Последния обаче често се е оказвал неочаквано реалистичен...

Интересно дали и след тези 30 тона злато именитите ни археолози заравяйки главите си в пръстта могилска отново ще викат с пълно гърло, че големи съкровища няма, а при възможност скришом ще ги търсят...

T$N admin


ЛЕГЕНДИ и ПРЕДАНИЯ ~ ИСТОРИЧЕСКИ ХРОНИКИ

РЪКОПИСИ ~ ОТКРИТИЯ ~ ФАКТИ ~ ФОТОСИ

СПРАВОЧНИК ~ РЕЧНИК ~ ПРАВНИ АСПЕКТИ


ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © СФЕРА ИК ©