INDEX ~ ARCH ~ T$DATA ~ LINKS ~ ADD

FAQ ~ ВЪПРОСИ ~ КОНТАКТИ ~ FORUM


ЛОЗЕТО НА ДИОНИС

Без майтап търси се лозето на Дионис! Търси се при това усилено в комплект с прочутото Дионисово прорицалище. То какво е Дионис без лозенце?

Някои наши археолози са направо прорицатели щом като вече са обещали на своите спонсори да открият прочутото светилище в лозята им. Спонсорите пък дават мило и драго заветното светилище да се падне в близост до тяхното лозе.

Нека дадем повечко информация на сащисания простосмъртен. Понастоящем три отбора усилено спорят кой от тях е открил светилището на Дионис. А отбор се води от проф. Овчаров, финансиран от СИС Индъстрийз. Б отбор се води от д-р Китов, финансиран от изба Розова долина. В отбор се води от д-р Кисьов, финансиран от винпром Пещера.

Всеки от трите отбора за нищо на света не иска да отстъпи прорицалището в лозята на конкуренцията. Всеки от археолозите пък иска неговия обект да е прочутото светилище. От научна битката премина в бизнесвойна и е на път да се реши с героичен трибой на личностна основа.

Кой какво, колко и как е открил е друга тема, но трябва да кажем, че Овчаров е парцелирал Перперикон, Китов - Старосел, а Кисьов - Средните Родопи. Потресаващото в случая е, че учените слабо зачитат науката. Последната държи да се опираме само на достоверни сведения и факти. Те пък казват, че в прочутото Дионисово светилище е предсказана съдбата на Александър и Октавиан. То се намирало на великата планина. Най-вече обаче светилището се славело с пазените там писания на Орфей върху дъсчици.

Тук няма повече да продължаваме с изворите от древността, а ще се върнем на номинираните обекти. За познавачите несъмнено нито един от тях не съответства на научните данни за светилището.

Няма нищо лошо да върви алъш-вериша, но когато обект на далавера става науката е грозно.

Би трябвало търсачите на светилището да не откриват един подир друг отдавна известни обекти. Нужно е и по-достойно отношение към светилището на Дионис, не само защото се намира нейде в нашите земи, но и защото панаирджийските историйки макар и да докарват по някой грош за вино и жени, пардон разкопки, дискредитират онова което е останало от археологията ни пред световната научна общественост.

п.с. Тук ще споделим, че разполагаме с ръкопис, който отразява древно предание за някакво светилище на стриците в което имало дъски с тайните на света…

От уважение към археологията обаче до ден днешен дори не сме го публикували, въпреки че към 70% от описанието съвпада с района за който се отнася, а публикуването на легенди, предания и ръкописи е наша стихия.

T$N admin


ЛЕГЕНДИ и ПРЕДАНИЯ ~ ИСТОРИЧЕСКИ ХРОНИКИ

РЪКОПИСИ ~ ОТКРИТИЯ ~ ФАКТИ ~ ФОТОСИ

СПРАВОЧНИК ~ РЕЧНИК ~ ПРАВНИ АСПЕКТИ


ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © СФЕРА ИК ©