INDEX ~ ARCH ~ T$DATA ~ LINKS ~ ADD

FAQ ~ ВЪПРОСИ ~ КОНТАКТИ ~ FORUM


ХАЙДУШКА АРХЕОЛОГИЯ

Не падайте от стола и не забивайте главата в монитора. Това вече дори не е новина.

Аз също бях вцепенен когато мой приятел археолог ми разказа за научна конференция посветена на съкровищата. Понеже той лично присъствал ми даде сведения от първа ръка.

В конференцията участие взели всевъзможни учени - археолози, историци, антрополози, етнографи, българисти, литературоведи, фолклористи, културолози, изкуствоведи и не знам още какви. И представяте ли си в центъра на вниманието са поставени съкровищата. Не някакви находки или гробни дарове, а големите съкровища от иманярския фолклор.

За онези които си мислят, че се бъзичкам ето фактите:

Дата: 8-10.10.2003 г.

Място: Градът на стоте войводи - Сливен

Тема: "СЪКРОВИЩЕТО"

Организатори: НЦМГИИ, НБУ, Община Сливен, ИМ Сливен

Научен ръководител: Иван Маразов

Конференцията е била посветена на покойния проф. д-р Тодор Ив. Живков, който приживе силно желаел да се организира такъв форум, но условията по Бай-Тошово време не го позволявали.

Силно присъствие на форума отбелязват НБУ, СУ, БАН, Института за фолклор, Института по изкуствознание, Института по социология, множество музеи от страната и др.

Заявените 23 доклада и разгорещените дискусии доказват, че съкровищата от иманярския фолклор не са ала-бала за научната общност.

Представянето на книгата на Вл.Демирев - "Хайдутинът войн - пазител на съкровище" предизвиква фурор.

Накрая се правят важни изводи за нуждата от най-сериозно внимание към съкровищата и интердисциплинарен подход за в бъдеще.

Преди да се разотиде научното войнство си дава клетва по хайдушки да търси съкровищата и се решава да продължат тези научни сборища.

Е братлета какво ще кажете за това а?

Защо не се чува нищо за този толкова важен за българската наука форум?

Аз мисля, че цялата работа е като завера...

След тракийския клан в българската археология се ражда друг голям клан недоклан - хайдушки клан. Както е тръгнало скоро може хайдушките сборища, дерета, извори и пр. места да бъдат обявени за паметници на културата, а всеки дръзнал да дири хайдушко имане да бъде преследван от научни потери.

Ай, Ай каква стана, до вчера всички археолози, историци и пр. научни светила се кълняха, че тези съкровища са бабини девитини, а сега точат зъби, нокти, шпакли, кирки, лопати ... за същите тези съкровища.

Това сигурно ще да е научна революция?!

TZAR

[email protected]

* под редакцията на T$N admin


ЛЕГЕНДИ и ПРЕДАНИЯ ~ ИСТОРИЧЕСКИ ХРОНИКИ

РЪКОПИСИ ~ ОТКРИТИЯ ~ ФАКТИ ~ ФОТОСИ

СПРАВОЧНИК ~ РЕЧНИК ~ ПРАВНИ АСПЕКТИ


ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © СФЕРА ИК ©