INDEX ~ ARCH ~ T$DATA ~ LINKS ~ ADD

FAQ ~ ВЪПРОСИ ~ КОНТАКТИ ~ FORUM


ДРУГИЯТ МУЗЕЙ

"Другият музей" няма сграда. Той всъщност не съществува. Но най-големите български колекционери се събраха, за да покажат на публиката най-доброто от своите частни сбирки. За малко подслон му даде Националната галерия за чуждестранно изкуство.

"Тихите луди", както Светлин Русев нарича събирачите на артефакти, учредиха и свое сдружение. "Сдружението е учредено в началото на 2010 година и обединява колекционерската общност в България, за да отстоява нейните интереси - каза председателят му проф. Валери Стефанов - един от най-изтъкнатите познавачи на българската литература. - "Другият музей" е разнообразният музей - добави той. В настоящата експозиция са събрани основни посоки на колекционерското усърдие - археология и нумизматика, изобразително изкуство и скулптура, филателия, оръжия, ордени и медали, етнография. Той е израз на дълбокото убеждение, че културното наследство, опазено в частните колекции, трябва да бъде споделяно, а не укривано. Апел за една по-ясна, толерантна и мъдра бъдеща законова уредба в тази област."

Публиката ще види неща, които едва ли скоро ще й се удаде да съзерцава свободно. Това са бисери от колекциите на Светлин Русев, Васил Божков, Боян Радев, Димитър Иванов - едни от емблематичните имена сред колекционерите.

И още. Енигматичният колекционер д-р Кольо Бянов - лекарят на художниците, вади невероятни платна на Димитър Казаков и работи на митичния майстор на четката и длетото Рамаданов - учителя на Георги Чапкънов-Чапа. Той е направил кариера в Париж, но се е върнал да преподава в нашето художествено училище. Сред творбите му, които виждаме в изложбата, е и бюст на Гео Милев, който никой досега не е виждал.

Димитър Инджов ще покаже какво има от Жул Паскин и Жорж Папазов. Сашо Йорданов ще се похвали с работи на Майстора и Кирил Цонев. - Иван Бърнев-Буби участва с огромната си колекция от картички. Следва тежката артилерия на филателистите.

"Ние, художниците, сме си лудички, но колекционерите са направо луди хора", пошегува се на откриването Светлин Русев. За изложбата той е дал великолепната картина на Иван Ненов "Безработна" - толкова актуална и днес, както и прекрасната "Зафирка" на Златю Бояджиев.

"Преди години, когато Иван Ненов направи изложба, от Националната галерия купиха негови абстрактни работи от италианския му период. Аз отидох в ателието на Ненов да разгледам останалите работи. "Какво си хареса?", попита ме той. "Нали знаеш, че винаги харесвам най-доброто", отвърнах. "Значи "Безработна", отвърна ми той. Така тази картина, чието място би трябвало да бъде в Националната художествена галерия, попада в колекцията "Русев".

Общото впечатление от изложбата е като попадане в съкровищница. Всички картини, етнографски ценности, археологически находки, марки, оръжия, медали са грижовно реставрирани и рамкирани, видимо към тях се отнасят с много любов.

Вниманието на зрителя веднага привличат и двата експоната от колекцията на Васил Божков - те са и разположени на най-видно място в залите. Познавачът е дал бюст на римския император Деций Траян от средата на III век, убит до днешния Разград от готите, непоказван досега ритон от IV в. пр. Хр. и една удивителна ранна картина на Илия Петров от 1926 г. - "Голо детско тяло". Скромно са подписани като експонати от фондация "Тракия".

Из : http://www.luxurybg.eu/


ЛЕГЕНДИ и ПРЕДАНИЯ ~ ИСТОРИЧЕСКИ ХРОНИКИ

РЪКОПИСИ ~ ОТКРИТИЯ ~ ФАКТИ ~ ФОТОСИ

СПРАВОЧНИК ~ РЕЧНИК ~ ПРАВНИ АСПЕКТИ


ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © СФЕРА ИК ©