INDEX ~ ARCH ~ T$DATA ~ LINKS ~ ADD

FAQ ~ ВЪПРОСИ ~ КОНТАКТИ ~ FORUM


ПАРТИЙНА ПОДКРЕПА

Няма шега! Вече търсачите и колекционерите в България освен рамо от неправителствени организации получиха и партийна подкрепа.

Наскоро Веселин Данов, син на известния наш историк, юрист и общественик Христо Данов (лека му пръст) сподели пред медиите следното:

<>

Веселин Данов: С “Да живей България!” щурмуваме парламента!

Г-н Данов, от предварителния разговор разбрах, че ще регистрирате ново политическо движение, с което да участвате в парламентарните избори. Бихте ли казали нещо повече?
“Да живей България” така ще се казва новото движение. То ще бъде регистрирано с “живей”, а не “живее”, защото в освободителната ни борба, точно така се е изписвало с “й” на знамената. Движението ще се регистрира във Варна, но то ще бъде национално движение. Смятам, че в него трябва да влязат абсолютно достойни хора. Моята роля е виждам само като организатор, но не и да търся някакъв пост. Крайно време е политиците ни да разберат, че трябва да издигаме по-добрите и достойните. Аз не съм толкова добър. Според мен, ставам за лидер на това движение, но не ставам за негов представител във властта. Така че не се кандидатирам в никакъв случай за народен представител. Напротив, предлагам хора, които са много по-кадърни от мен, по-честни, много по-открити и по-способни те да бъдат наши представители. Веднага ще Ви дам пример с Иван Татарчев. Смятам, че той е достоен човек, става за водач на това движение и е способен да оглави една бъдеща такава коалиция. Това го казвам само от мое име, тъй като с
него нещо подобно не съм коментирал. За мое голямо съжаление смятам, че има още много достойни хора в България, но по-голямата част не са в Парламента. Иван Татарчев доказа и през последните седмици, че е наистина достоен човек с изказванията си по телевизията, с прямотата си, с политическата си далновидност. За нещастие баща ми не е между живите, но и той беше изключително честен човек. Ако беше жив, щях да направя всичко възможно и той да се включи в това движение, което ще регистрираме. Бих казал, че два велики рода, каквито са моя и на г-н Татарчев могат да направят много за България, като не игнорираме други хора и родове, напротив искам да влязат колкото се може повече хора в движението. Политичската ориентация на тази коалиция и това движение ще бъде дясно центристка, за да можем да се противопоставим на набезите на БСП и коалиция да вземат властта в България, тъй като това ще е пагубно за страната.

Кога започва организацията около регистрирането на новото движение?
Вече сме я започнали. До средата на февруари смятам, че ще успеем да го регистрираме. Целта ни е във всеки град и село в България да има представители на това движение и да има организации. Тук е мястото да вмъкна, че Българската партия на справедливостта ще бъде едно от движещите зъбчати колела на движението. След националната конференция на БПС в София, в НДК, структурите на партията в цялата страна ще се влеят в това движение “Да живей България!”. Нашите коалиционни партньори ще бъдат политически субекти, с чисто минало, целта ми е да се съберем хора, които наистина искаме да възродим величието на България. Не го възприемайте шовинистично, но България е една от най-великите държави в света за своето съществуване. Това са го доказали нашите ханове и царе. Печелили сме всяка битка, но политиците ни са губили територии при всяка война, ето това трябва се промени. Тук не искам да кажа, че ние ще искаме да заграбваме територии. Ние няма да имаме такива претенции към нито един от нашите съседи, но един път за винаги трябва да се изкажем точно и ясно по македонския въпрос. И да кажем, че македонска държава има, но няма македонска нация. Който твърди нещо различно, за мен е един предател на българските интереси. Много са насоките, в които смятам, че ще трябва се работи, за да се издигне ролята на
България. Ние не можем да станем велика или световна сила на този етап, но можем да станем държава, която да я уважават. Защото това, което правихме преди години с руснаците, сега го правим с американците. Нашият път е с НАТО, но нека го извървим с достойнство в рамките на някакво партньорство, а не като някакви раболепни слуги. Същото се отнася и до влизането ни в Европейския съюз. Добре, изключваме си четирите реактора на АЕЦ, но срещу какво? Винаги трябва да има достойни преговори, а не да се подчиняваме на заповеди. Това е философията, която проповядвам.

В началото споменахте, че движението “Да живей България” ще бъде дясно-центриско. Смятате ли, че е възможно около вас да се обедини дясното пространство в България?
Много трудна задача, но все някой трябва да се опита да го направи. Още веднъж категорично заявявам, че аз не търся абсолютно нищо за себе си, нито искам да ставам депутат, нито искам някакви други облаги. Искам в името на България да направим нещо свястно. Аз ще си остана във Варна и ще си бъда общински съветник, а що се касае до парламентарните избори си мисля, че те ще бъдат през месец октомври 2004 година. Възможно е НДСВ да си изкарат мандата до край, но октомври е най-реалното време, в което може да има предсрочни парламентарни избори
. На тези избори смятам, че ние ще се представим достойно и ако успеем да направим едно истинско дясно-центриско обединение, не виждам защо да нямаме едно силно присъствие в Парламента. Знам, че на много хора това ще им прозвучи утопично, но на същите тези хора утопично им звучеше и това, че аз ще успея да вляза и в местния парламент. Категорично твърдя, че в Общинския съвет щеше да има повече хора от БПС, ако не бяха измамите на тези избори и бяха гласували повече хора, защото сега само твърдите електорати упражниха правото си на вот. Ще се постарая хората на национално ниво наистина да ни повярват и да гласуват, както и да разберат, че аз наистина не искам нищо за зебе си. Разпределението на местните политически сили в момента в местния парламент мисля, че достатъчно ни научи нас, варненци, какво загубихме всички - оставихме БСП да управлява един син град, какъвто беше до скоро Варна. Да го управлява БСП, заради размириците в дясното пространство. Аз бях човекът, който от месец май миналата година повтарях имено това – Нека да се обединим , но някой го беше страх. Сега щяхме да бъдем много силна дясна коалиция, която щеше да управлява и да поеме отговорността. Смятам, че в бъдещото Народно събрание наистина десните сили ще бъдат мнозинство. И нека покажем, че освен хора мислещи вляво, има и хора, които мислят и за България.

Залогът за парламентарните избори е много по-голям от този на местните. Вие получихте толкова удари под кръста, готов ли сте да посрещните нови такива?
Ударите не ме плашат. Нали знаете приказката “Сухо дупе, риба не яде!” Както виждате удари под кръста получавах и получавам, връщам ги, където мога, но аз мисля, че е крайно време да спрем с тези удари и да се разберем. Аз нямам нищо против последователите на БСП. Аз съм против политиката
, която те провеждат в момента. Не разбирам тази политика, която тези хора провеждат в Общинския съвет и мисля, че тя уронва престижа на БСП. Не може няколко души да управляват града с няколко други купени личности. Това ще го докаже времето и ще изляза отново прав. Това управление се осъществява от 16 общински съветници на БСП и още десетина предатели и подлизурковци. Ако БСП си мислят, че с тях ще могат да управляват, се лъжат жестоко. Измекяринът и предателят си остават винаги такъв. Не искам да се лаская сам, но аз никога няма да се продам на лявото пространство, заради каквото и да било. Подкрепял съм и ще подкрепям много инициативи на лявото пространство, но когато те са за доброто на Варна. Никога няма да отида при левите и да кажа, че ще работя за тях, но само ако ми дадат два-три борда, или да си купя едно магазинче. Ако направя така, как ще искам да ме уважават на следващите избори? На местните избори ми беше много трудно да убедя хората да ми повярват, защото не съм бил политик. Сега хората могат да следят дали съм последователен и дали се опитвам да защитавам техните интереси, бранейки ги от алчни персони. И ако някой каже, че съм се продал или че слугувам на някой, нека да не ме следва. Искам чрез поведението си да стигна на нивото, до което стигна баща ми, и леви и десни да казват – ето, той е наистина един честен човек. Дали ще успея? Ще повторя, че категорично не искам да вляза в Народното събрание, нито искам пост, нито ще сложа някой мой роднина някъде. Напротив, ще подберем хора, които са качествени и тяхното място ще е да влязат в парламента.И съставът на Народното събрание да не е такъв, какъвто е в момента. Без да ги обиждам, но вътре има артисти, писатели, инженери, мошенници и какви ли не. Ние трябва да не допуснем да има хора в парламента, от които да се срамува България. Личности като Иван Татарчев не са се изчерпали. Има такива хора, има такива политици, има такива личности, но те са отвратени и стоят на страни. Аз ще търся именно тях и ще ги извадя на сцената. Личност като бай Милан Дренчев може да е възрастен като политик, но е важно хората да се убедят, че свестните личности са с нас и тогава ще се опитаме да направим нещо свястно за България.

Какви ще бъдат Вашите приоритети?
Първият приоритет е да спрем тази нищета и разруха. Аз държа изключително много на това, че за да има ред в държавата, трябва да има много високо заплащане, както на обикновения човек, така и на блюстителите на реда. Моите претенции ще са полицаите да визимат поне 3000 лева на месец. Смятам обаче, че полицията
трябва да бъде категоризирана не само според това каква работа и каква отговорност се носи, но и какъв риск носиш. Тези момчета, които са на улицата и на които ние разчитаме, за да искаме да защитават нашите интереси, трябва да получават големите заплати и едва тогава можем да искаме от тях всичко. Радетел съм и за армия, която да бъде също високо заплатена. Важното е да създадем добри възможности за всички да печелят парите си сами, но трябва да дадем добри заплати и на хората, които с цената на живота си ни гарантират спокойствието. След като създадем тези условия за работа и печелене на пари един път за винаги трябва да изчезне тази утопия, че всички трябва по-равно и да получаваме. Това го има само в учебниците по научен комунизъм. Ще се опитаме да въведем ред по всички етажи на властта. Всички говорят за борбата с престъпността. Но как да се борим с нея? Не като си ги избиваме престъпниците, а като ги вкараме в затвора чрез съдебни процеси, където им е мястото. Пак се връщам към Иван Татарчев, който каза голяма истина в “Шоуто на Слави”: не може МВР да казва “Съдът не си върши работата”. Може да го каже само при условието, че те са събрали материали, предали са ги на следствието, прокуратурата е образувала дело и съдът при наличието на доказателства ги е пуснало на свобода. Аз съм убеден, че такива случаи има, но те са единици. МВР наистина трябва първо да си свърши работата. Ти си прокурор примерно, и как ще вкараш в затвора покойния Самоковец, само защото всички знаели, че той се занимавал с еди какво си. Самия министър Петканов казва, че не можели да докажат нищо за него. Е, щом не могат да докажат, значи Самоковеца е почтен гражданин. И обратното, ако се докаже неговата престъпна дейност, той отива в затвора и тогава е престъпник. Не може да се говори, че този или онзи е престъпник без доказателства. Затова ни трябва силна полиция с огромни заплати, която да е мотивирана да си върши съвестно работата.

Ще ви върна към приоритетите на Движението “Да живей България”…

Смятам, че задължително трябва да се създаде закон за нумизматиката и иманярството. В България има много хора, които имат страхотни колекции и се страхуват да ги покажат, само защото може някой да им ги вземе. Ние имаме един много стар закон по този въпрос, според мен абсолютно глуповат. В целият свят иманярството е разрешено в рамките на допустимото, т.е. можеш да тръгнеш с металотърсач и да си търсиш монети, но не и да разваляш паметници на културата, тъй като можеш да ги унищожиш. Трябва да има диференциация - това може, а това не може. Трябва да се разреши провеждането на аукциони за нумизматични изделия. Защо ще ги има в Съединените щати, в цяла Европа, а в България да е забранено? Трябва да има разрешения да се търгува с номизматични ценности, със злато, с картини, като им се следи произхода. А какво се получава сега у нас? Разрешено е всичко, което не е забранено, но не сме сигурни - това ни е закона в момента. Никаде по света го няма този монопол на музеите, какъвто е в България. Против съм унищожаването на могили и паметници на културата, защото някои иманяри изкарват три грънци от вътре, а съсипват нещо, което е с голяма археологическа стойност. В България около 170 000 души са иманярите, нумизматите и антикварите. И никой не е помислил за интересите и на тези хора. Мога спокойно да кажа, че ако се разреши добиването на злато по реки, ние ще си решим една голяма част от проблема наречен безработица. А България е една от най-богатите страни на антики все още. В Турция и Гърция е забранено копаенето въобще. Нека да направим закона такъв, че когато не вредиш можеш да си копаеш, а когато вредиш - си лежиш в затвора.

Интервю на: Димо Баланов / в-к Днес +

<>

Похвално е, че господин Данов поставя на челно место в приоритетите на новата партия и движението "Да живей България" приемането на закон, който да реши натрупалите се с десетилетия проблеми в областта на културно-историческото ни наследство.

За пръв път политик публично заявява, че проблемите в областта на културно-историческото наследство имат две страни. Явно г-н Данов умее да говори по същество…

Наистина проблемите в сферата на КИН далеч не свършват с търсачите на старини и съкровища, колекционерите и ценителите. Несъмнено правния вакуум в момента не ползва толкова тях…, а некои други хора.

Ако не се приеме адекватен закон нашето наследство ще продължи да бъде стока, обект на всякакви спекулации още дълго време, а това ще продължи да нанася непоправими вреди на всички нас.

T$N admin


ЛЕГЕНДИ и ПРЕДАНИЯ ~ ИСТОРИЧЕСКИ ХРОНИКИ

РЪКОПИСИ ~ ОТКРИТИЯ ~ ФАКТИ ~ ФОТОСИ

СПРАВОЧНИК ~ РЕЧНИК ~ ПРАВНИ АСПЕКТИ


ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ © СФЕРА ИК ©